Sunday, May 24, 2009

obama plus den franske revolution møder kant plus foucault

Jeg tillader mig her at citere fra bogen "foucault" der udkom sidste år (2008) og er skrevet af Sverre Raffnsøe, Marius Gudmand-Høyer og Morten Thaning. Bogen har været til stor inspiration, og citatet jeg tillader mig at videregive synes jeg om noget beskriver hvorfor valget af Obama som USA's præsident er spændende. For mig er det interessante ved valget af Obama ikke, at han er sort eller, at de værdier han står for, harmonerer med mit verdenssyn. Derimod er massebevægelsen bag Obama og dennes slogan, "Yes we can", det helt utrolige.

"I denne sammenhæng leder Kant efter tegn på eller beviser der skal gøre det muligt at tale om fremskridt for menneskeheden. Han finder et sådant tegn i den franske revolution der har fundet sted i den tid der er gået imellem "Was ist Aufklärung?" og "Der Streit der Fakultäten". Den franske revolution ses altså som en skelsættende begivenhed der bevirker en forskel mellem i dag og i går i en sådan grad at det bliver muligt at tale om fremskridt.
Det kan umiddelbart forekomme mærkværdigt at se den franske revolution som et belæg for en iboende tendens til fremskridt i menneskeheden hvis man tager de faktiske omstændigheder i betragtning og kender til det terrorregime som revolutionen førte til. Ser man nærmere efter, opdager man imidlertid at det for Kant ikke er den konkrete historieske begivenhed der er skelsættende. Begivenheden består ikke i vigtige handlinger eller grusomheder hvorigennem det der var småt, blev stort, og hvorigennem store imponerende statsbygninger forsvandt og andre trådte i deres sted. Den virkelige begivenhed i forbindelse med den franske revolution er den måde den er blevet modtaget på rundt omkring i Europa. Her blev revolutionen fra starten almindeligvis modtaget med entusiasme og begejstring der udsprang af en umiddelbar personlig fordel og som ikke uden videre forsvandt med revolutionens udvikling. Denne entusiasme giver for Kant at se et vink om et dybtliggende iboende ønske om fremskridt i mennesket, om at vi har et ønske om at sætte et skel mellem i dag og i går på en måde så det bliver bedre, så vi mærker at verden går fremad." P.342

No comments:

Post a Comment